НІМЕЦЬКА ЄВАНГЕЛІЧНО-ЛЮТЕРАНСЬКА ЦЕРКВА УКРАЇНИ
ПРЕС-РЕЛІЗ
Керівництва (Синодального комітету) Управління (Єпископату) Євангелічно-Лютеранської Церкви України (НЄЛЦУ)
Єпископ Серге Машевські,
Єпископський візітатор - пастор Олег Гнєдовський
Президент Синоду – Галімова Л.А.

1 жовтня 2021р., м. Одеса

Відповів же Петро та сказали апо́столи:

„Бога повинно слухатися більш, як людей!
Дії 5:29

Шановні брати та сестри у Христі!

Інформуємо Вас стосовно ситуації, що склалася у нашій церкві та про повсякденне життя наших громад.
Як вам вже відомо, 25 серпня 2021р. у м.Дніпрі відбулося 1-е засідання VIII скликання Синоду РО Церковне Управління (Єпископат) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України, на якому учасники Синоду прийняли рішення про висловлення недовіри Президії Синоду у складі: Гросс О.М., Цеханович В.Е., Литвин Л.Е., Фішер О.Е., Цельсдорф Л.Л., та припинення їх повноважень з 25 серпня 2021р. і обрали новий склад Президії Синоду Релігійної організації «Церковне Управління (Єпископат) Німецької Євангелічно-лютеранської Церкви України», до якого було обрано Вітренко Л.А., Галімову Л.А., Мяттанен Л.Г., Хомутенко О.Е. Яніну Н.С. Президентом Синоду було обрано Галімову Л.А. Також Синод одностайним голосуванням висловив недовіру Шварцу Павлу Миколайовичу і припинив його повноваженя як єпископа та керівника РО НЄЛЦУ з 25 серпня 2021р.та обрав Гнєдовського О. Єпископським візитатором та призначив керівником Релігійної організації «Церковне Управління (Єпископат) Німецької Євангелічно-лютеранської Церкви України».
26 серпня 2021р. Єпископський візітатор пастор О.Гнєдовський подав документи до Державної служби з етнополітики та свободи совісті Міністерства Культури та інформаційної політики України на вчинення необхідних дій для проведення державної реєстрації змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб щодо Релігійної організації «Церковне Управління (Єпископат) Німецької Євангелічно-лютеранської Церкви України». Але після двотижневого затягування, державний реєстратор написала відмову у реєстрації змін до держреєстру на підставі причин, які не входять до компетенції держреєстратора. 4 жовтня провели своє зібрання особи, які не мали на те повноважень, але назвали його синодом. І це зібрання прийняло рішення передати церковну будівлю в м.Харкові в приватну власність П.Шварцу, а церковний комплекс в с.Петродолінське - О.Гросу. А потім, за позовом громади «Примирення» м.Полтава, було накладено судову заборону на внесення змін до держреєстру.
Що це означає для вірних НЄЛЦУ? Що рішення 1-го засідання VIII скликання Синоду є дійсними і не підлягають сумніву. Інші рішення, які були прийняті після Синоду в м.Дніпрі є незаконними!
Немає сумнівів також, що ДЕСС діє спільно з ОПГ під керівництвом О.Гроса та П.Шварца. З цього приводу відкрито декілька адміністративних та крімінальних впроваджень, а дії керівника ДЕСС О.Богдан мають ознаки корупційної діяльності. Нажаль, правоохоронним органам бракує оперативності. А наразі група Гросса-Шварца розповсюджують брехливу інформацію про нібито «борги» Канцелярії Єпископа по податках на землю, нерухомість, тощо. Хоча, насправді на 29 червня, тобто до збройного захвату Єпископату, НІЯКИХ БОРГІВ ні перед державою, ні перед іншими юридичними особами не існувало. Ця брехня розповсюджується з метою ввести у оману своїх адептів, щоб не виконувати перед ними своїх фінансових обіцянок, які вони щедро роздавали напередодні.
Ст. 35 Конституції України говорить, що «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави».
Згідно зі Статутом НЄЛЦУ Єпископ, керівник, Єпископський візітатор, Президія Синоду обирається Синодом.
Ніякий держреєстратор, ніяка служба, жодне міністерство, або правитель не має права призначати керівника церкви, як і втручатися у її внутрішні справи! (Навіть чиновники в Україні призначаються за конкурсом.)

Лютер у своїй статті «Про мирську владу» залишає право не підкорятися світській владі, якщо вона хоче підкорити собі духовні установи, але вчить чинити опір згідно з законом, не вдаючись до розбію та силових методів. То ми покладаємо надію на Бога і знаємо, що він суддя праведний і звершить свій суд у Свій час.
Наразі, захоплений через розбійних напад рейдерів, Кафедральний Собор Св. Павла в м.Одеса закрито. Богослужіння у храмі не проводяться, вівтар спаплюжено. Храм відкривається лише для концертів, підчас яких розп’яття закривається екраном з обличчям музиканта.
Тим часом, О.Гросс незаконним шляхом привласнив церковний комплекс в с. Петродолинське у свою приватну власність, а пан П.Шварц приватизує будівлю у м.Харкові.
Ми закликаємо всіх вірних згідно з Псалмом Давида 36:1-2: «… не май заздрости до беззаконних, бо вони, як трава, будуть скоро покошені, і мов та зелена билина пов'януть!»
Наша Церква, в упованні на всемогутнього Бога, не дивлячись на перешкоди, не припиняє Літургії, спілкування, дияконічної діяльності, тому що знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре (Рим.8:28)
26 вересня 2021р. громада Св. Катерини у м.Дніпрі відзначила 30-річчя відродженої громади. Єпископ Серге відвідав громаду Св.Івана Богослова у м.Херсоні. 3 жовня 2021р. всі громади НЄЛЦУ святкували День подяки за врожай.
Від розбійницьких дій пана О.Гросса найбільше постраждала громада Св.Павла в м.Одеса. Зараз вони проводять Богослужіння у новому приміщенні і потребують допомоги для облаштування та оплати оренди. Звертаємось до всіх громад з проханням підтримати громаду Св.Павла та перерахувати десятини на їх рахунок.
«Краще мале справедливого, ніж велике багатство безбожних, і то багатьох, бо зламані будуть рамена безбожних, а справедливих Господь підпирає!» (Пс. 36:16,17)
Слідкуйте за подіями на офіційному сайті http://www.kirche.od.ua
і в соцмережах: